sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Pilvijärvi, Sipoo


Kävimme patikoimassa Sipoon Pilvijärvellä syyskuun alussa. Jo parkkipaikan valtava laajuus kertoo kohteen suosiosta: autopaikkoja oli usealle sadalle autolle. Syyskuisena lauantaina, jolloin sadepilvet vaanivat horisontissa, paikalla oli kuitenkin vain noin viisi autoa.


Pilvijärvi lie ensisijaisesti suosittu rantakohde, etenkin perheellisille ihmisille. Hiekkaranta olikin suomalaisittain varsin iso, ja ilmoitustaulun mukaan Pilvijärven (sini)levätilanne on varsin puhdas.

Järven ympäri vaikuttaa kulkevan merkitty polku, joten lähdimme reippaasti kiertämään järveä rannalta katsoen ensin suipomman eteläkärjen ympäri, jolloin paluumatkalla viimeisenä osiona olisi järven soiseva pohjoispää.


Järven eteläpää on kallioinen, ja varmasti kesällä mitä mukavin piknikkohde.

Täytyy todeta, että järven ympäri kiertävä "merkitty reitti" on varsin suhteellinen käsite. Paikoin siniset merkit lähtevät niin selvästi poispäin rannan tuntumasta kohti metsää, että päätimme mielummin tutkia järjen rannan tuntumassa kulkevia polkuja. Niitäkin pitkin eteneminen oli luotettavaa ja sujuvaa aina järven pohjoispäähän saakka.


Järven pohjoispää osoittautui soisevaksi, kuten kartasta saattoi päätellä. Polku oli kuitenkin varsin kuiva, joskin sitä käyttääkseen piti loikkia parin ojan yli. Rannan tuntumassa kulkeminen ei ollut soisevuuden vuoksi mahdollista, ja pohjoispäässä sinisellä merkitty reitti on hyvin epämääräinen: sen sijaan, että siniset merkit näyttäisivät johtavan etelään, takaisin uimarannalle, polku lähtee jotakuinkin pohjoiseen ja syvemmälle metsään. Omatoiminen fiilsipohjainen suunnistaminenkaan ei ole helppoa, kun järvi näyttää pelkältä rämeeltä, sikäli kun sitä puiden välistä näkyy. Maasto ei muutenkaan ole erityisen viehättäväkulkuista. Hetkellisen polkusekoilun jälkeen löysimme kuitenkin takaisin rannan tuntumaan ja lopulta polun alkupisteeseen, uimarannalle.

Oli mukavaa viettää päivä alkusyksyisessä luonnossa, mutta epäselvien polkumerkintöjen pohjalta en erityisesti suosittele Pilvijärveä patikointikohteeksi. Kesäisenä piknikkohteena paikassa sen sijaan on potentiaalia - paitsi jos järven maisemista on nauttimassa samaan ainaa täyden parkkipaikan verran ihmisiä: silloin täältä tuskin on löydettävissä luonnonrauhaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti