sunnuntai 14. elokuuta 2016

Markku Rönkkö: Hajaannus"Minulla on patja, tyyny ja peitto."


Like 2016. 316 s.

Markku Rönkön romaani Hajaannus kertoo mielen hajoamisesta - tai pikemminkin se keskittyy siihen, kuinka kertaalleen hajonnut elämä on saatu koottua jollakin lailla kasaan ja mitä sitten tapahtuu, kun kaikki hajoaa taas.

Romaanin metatasona kulkee subjektipuhe. Tarinaa kerrotaan pääosin kahden henkilöhahmon, Kirren ja Jalin, näkökulmasta. Molemmat ovat akateemisella uralla, Kirre tutkii feminismiä ja Jali on erikoistunut ulkopolitiikkaan, eritoten Venäjään ja Venäjän ja lännen suhteisiin. Sekä Kirre että Jali ovat hyvin urakeskeisiä ja kunnianhimoisia:

"Vähättelevä, varovainen asenne - - rassaa. Koko ajan puhutaan urapolusta. Ahdistavaa. Haluan uratien. Valtatien. Autobahnin ilman nopeusrajoituksia."

Kirre tutkii feminismiä. Romaanissa mainitaankin usein feminististen teorioiden klassikkonimiä, kuten Beauvoir ja Irigaray, joiden teorioiden pohjalta Kirre kirjoittaa väitöskirjaansa. Feminismi on kuitenkin hänelle myös henkilökohtaista:

"- - minun on ryhdyttävä oman elämäni performanssitaitelijaksi. En ole todella vapaa jos kiellän kokemuksen itseltäni. Olen kahleissa, muiden määrittelemä, vailla olemusta ja identiteettiä jos en tee valintoja ja valinnoissani todenna lakeja jotka olen itselleni luonut. Jos pidän ruumistani luonnontieteen objektiruumiina, en ymmärrä naiseutta itsessäni. Ruumiini on tilanne. Tilanteen ei saa antaa tulla. Tilanteeseen tulee mennä. Aion mennä."

Romaanin keskiössä on subjektius ja sen hajoaminen, mutta vaikka teoksessa esitelläänkin myös akateemisia teorioita, romaani käsittelee aihettaan kaunokirjallisesti, henkilöhahmojen kautta. Mitä ihminen voi kestää, ja mitä voi tapahtua, kun raja ylittyy? "Trauman kokenut ihminen kehittää minuuden, joka on trauman kokeneesta persoonallisuudesta erillinen. Sitä tyttöä hän minulle kuvailee. Ja se tyttö on varjo, joka ei jätä häntä rauhaan."

Hajaannuksessa on myös varsin herkullista henkilö- ja tilannekuvausta. Jali kuvailee erästä tapaamaansa naista näin:

"- - hänen kasvoillaan lepäsi tyyni rauha, mikä on ominaista henkilöille, joiden ammatiksi tulee toimistoapulainen, pesulanhoitaja tai salaatinpilkkoja ja jotka ylisummaan eivät ole suuria sivistyksen rakastajia."

Hajoamisen ympärillä arki puolestaan näyttäytyy asiana, "joka on tavallista ja toistuu, jossa mies juopuu liikaa, jossa väsyneenä tulee ajatus tappaa huutava lapsi, jossa virtsa karkaa ja kynsinauha lohkeaa, jossa mikään ei ole täydellistä eikä edes mieleistä".

Hajaannus on psykologinen romaani, joka kertoo mahdollisuuksien maailmasta ja selviytymiskeinoista, jotka eivät aina ole kauniita tai hyviä.

* * *
Lukuhaaste 2016:
3. Kirjassa rakastutaan
5. Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman
8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole lukenut aiemmin
16. En ole ikinä ennen kuullut kirjasta
17. Kirjassa juhlitaan
44. Kirjassa joku kuolee
45. Suomalaisesta miehestä kertova kirja
49. Vuonna 2016 julkaistu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti