perjantai 17. kesäkuuta 2016

The Pleasure of Play @ Taidehalli, HelsinkiTaidehallissa on 7.8. saakka Tom of Finland -näyttely The Pleasure of Play, joka on mielestäni yllättävän laaja - ja se onkin nimetty suurnäyttelyksi. Töitä on esillä 1930-luvulta aina taiteilijan, Touko Laaksosen, kuolemaan (1991) saakka.

Näyttelyn laajuus mahdollistaa taiteellisen kehityksen huomaamisen: kuinka kuvien tyyli muuttuu, kuinka jossain vaiheessa mieshahmojen elimet ja rintalihakset kasvavat valtaviin mittoihin, kuinka mukaan astuu myös tummaihoisia mieshahmoja ja kondomeja.

Näyttelyssä on myös esillä runsaasti referenssisivuiksi nimettyjä esineitä, käytännössä siis taiteilijan inspiraatioleikekirjojen sivuja vuosien varrelta. Ne ovat siitä kiinnostavia, että ne tekevät taiteen tekemisen prosessin näkyvämmäksi: mukana on myös pornokuvia, mutta kiinnostavimpia ovat tavalliset, aikakaus- ja sanomalehdistä leikatut kuvat, joista käy ilmi erilaisia kasvomalleja, moottoripyöriä, muotikuvia ja uniformutilanteita. Ne saavat heterokatsojan tarkastelemaan maailmaa uusin silmin. Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971 saakka ja sairaus vuoteen 1981 saakka. Oliko näissä viattomissa kuvissa homoseksuaalista latauista, joka oli piilossa heteroiden katseilta mutta suoraan heidän katseidensa kohteena?

Tom of Finland -kuvia on esillä myös keräilykortteina, jotka aikanaan kulkivat salaa kohdeyleisön piirissä kädestä käteen. Ne etekvät näkyväksi kulttuurin murroksen: se mikä ennen oli salaista ja kiellettyä, lain mukaan jopa rikollista, on nyt ihasteltavissa museon lasivitriinissä. Miten se vaikuttaa katseeseen, jolla katsomme kuvia?

The Pleasure on Play on monella tapaa kiinnostava näyttely.

Museokaupassa on myytävänä jos jonkinlaisia Tom of Finland -tuotteita postikorteista lakanoihin ja kahviin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti